Merinofår

Merinofåren

Woolpowers process startar med merinofåren som betar i Uruguay och den argentinska delen av Patagonien. Genom en kontinuerlig dialog med vår garnleverantör och personliga besök vet vi att merinofåren har goda betesmarker och behandlas på ett bra sätt. Vi köper alltid vårt material direkt från tillverkarna.

Woolpower använder mulesing-fri ull

Vi är noga med merinoullens ursprung och vill känna oss säkra på att fåren som producerar ullen som vi använder behandlas väl. I Australien finns ett komplext problem med mulesing, vilket är ett ingrepp som utförs på merinofåren för att förhindra flugangrepp. Det gjorde att vi bestämde oss för att inte handla ull som kommer därifrån. Då Australiens ull-leverantörer inte kan garantera 100 procent mulesing-fri merinoull valde vi att styra inköpen till Uruguay och den argentinska delen av Patagonien där flugan inte finns. Sedan 2008 har vi inte köpt merinoull från Australien och kan därmed garantera en etisk djurhållning. Tack vare att vi har produktionen här i Sverige kunde vi snabbt agera i frågan.

För att du ska kunna hålla dig varm från insidan och ut ställer vi på Woolpower höga krav på kvalitet, miljö och etik. Den dagen problemet med flugorna kan lösas på ett skonsamt sätt kan vi titta på ett samarbete med Australien.

Vi testar nya tillvägagångssätt för att bli så hållbara och miljövänliga vi kan. Vi vet inte allt i dag, vi kan inte svara på allt. Men vi tar reda på det eftersom och vi kan alltid bli bättre. Hör gärna av dig om du har några frågor eller förbättringsförslag.

Merinofår

Stora som oxar

I 2,5 miljoner år har det har funnits får i Europa och Asien. De allra första fåren, före istiden, var stora som oxar. Fåren tämjdes av människan 9 000 år f Kr i sydöstra Asien och var det första husdjuret som försåg människan med föda och kläder. Ull har använts i kläder i 10 000 år.

Woolpower Bill

Woolpower Bill

Bill är en mycket ståtlig merinobagge som under många år har varit Woolpowers signum. Bill och de andra fåren klipps varje år mellan september och november. De måste klippas för att må bra eftersom deras ull växer konstant. För att vi ska kunna tillverka en jacka behövs det ull från ungefär ett får vid en klippning.

Merinofår

200 raser

I dag finns omkring en miljard får runt om i världen, fördelade på mer än 200 raser. De största producentområdena är Australien, Nya Zealand och Sydamerika, och de vanligaste raserna är Lincoln och Merino. Merinofåret ger en ytterst fin och krusig ull.

Merinos

Kungliga merinos

Merinofåren har sitt ursprung i Nordafrika och kom troligen till Spanien i slutet av 1100-talet. Handeln med den mjuka, fina ullen blev väldigt betydelsefull för Spanien som behärskade ullmarknaden i århundraden och länge förbjöd utförsel av merinofår. Fåren fick namnet merino på 1400-talet efter de kungliga fårinspektörerna, ”merinos”.